21/06/2019
Πώς το ελαιόλαδο προστατεύει την υγεία μας - Sarakina Estate

Πώς το ελαιόλαδο προστατεύει την υγεία μας

Μέχρι τώρα έχουμε λίγο αναφερθεί και σίγουρα θα έχετε κάπου ακούσει σχετικά με τα πολυάριθμα οφέλη του βιολογικού, εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου για την υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς και γιατί μπορεί να μας κάνει καλό:

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ελαιοκανθάλη, μια από τις πιο σημαντικές πολυφαινόλες του ελαιολάδου με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, έχει βρεθεί να μειώνει το κίνδυνο του καρκίνου και της επανεμφάνισής του. Ταυτόχρονα, χάρη στην έντονη αντιοξειδωτική του δράση, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει την οξειδωτική επίδραση του ήλιου και να συνεισφέρει στην πρόληψη κατά του μελανώματος.  Τέλος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξέο, το ελαιόλαδο μπορεί να παίξει προστατευτικό ρόλο κατά της εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνων, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού.

Προστατεύει την καρδιά. Το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL-χοληστερόλης (κακής) και των τριγλυκεριδίων ενώ την ίδια στιγμή μπορεί ακόμα και να αυξήσει τα επίπεδα της HDL- (καλής) χοληστερόλης. Αυτό σημαίνει ότι από την μία, με χαμηλή LDL-(κακή) χοληστερόλη, δεν διατρέχουμε κάποιον καρδιακό κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες,  η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας αύξησης της αποτελεσματικότητας της καλής χοληστερόλης, προς την κατεύθυνση της προστασίας της καρδιάς και των αγγείων.

Προστατεύει από το σύνδρομο του οξειδωτικού στρες. Πλούσια σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οι ελιές και τα φύλλα ελιάς, μπορούν να επηρεάσουν το οξειδοαναγωγικό σύστημα και να προστατεύσουν το σώμα μας από το σύνδρομο του οξειδωτικού στρες που εξασθενεί την κυτταρική άμυνα, ακόμα και να επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής μας. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η μεθοδική κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι υπεύθυνη για την μακροζωία των ανθρώπων που ζουν στην λεκάνη στην Μεσογείου καθώς και για τα χαμηλά ποσοστά καρδιοαγγειακών παθήσεων και άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η τακτική κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (2 κουταλιές της σούπας καθημερινά) μπορεί να μειώσει τόσο την συστολική (μεγάλη) όσο και την διαστολική πίεση (μικρή).

Βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βοηθάει στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης, της κακής (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, κι αυτός είναι ένας μόνο από τους τρόπους που συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη, αλλά και άλλων σχετικών ασθενειών. Άλλες έρευνες δίνουν έμφαση στον ρόλο της βιταμίνης Ε, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο ελαιόλαδο, ως προς την ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την βελτίωση της δράσης της ινσουλίνης.  Ταυτόχρονα, λόγω της έντονης αντιοξειδωτικής της δράσης, η βιταμίνη Ε σχετίζεται και με την προάσπιση του οργανισμού από το προαναφερθέν οξειδωτικό στρες, βλαβερού παράγοντα για τον οργανισμό και ειδικά για τους διαβητικούς. Τέλος, τα υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων λιπαρών (σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά ακόρεστων λιπαρών) που βρίσκονται στο ελαιόλαδο συνδέονται με την βελτίωση του επιπέδου των λιπιδίων στο αίμα, τον έλεγχο του βάρους αλλά και την ελάττωση των σακχάρων του αίματος.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, τα παιδιά που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι 15% λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Παρ’όλο που το ελαιόλαδο είναι πλούσιο και σε θερμίδες, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσής του σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, συμβάλει στην τόνωση της υγείας της καρδιάς αλλά και στην προώθηση της αίσθησης του κορεσμού, κάτι πολύ χρήσιμο για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Βοηθάει στην πρόληψη κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αν και οι λόγοι δεν είναι ακόμα απολύτως σαφείς, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου βοηθάει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει συνολικά την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Βελτιώνει την υγεία των οστών μας και βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον 50ml ελαιολάδου καθημερινά με βάση την μεσογειακή διατροφή, έχουν βρεθεί να έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση της ορμόνης οστεοκαλσίνης στο αίμα τους. Η ορμόνη αυτή είναι ουσιαστικά ένας δείκτης της υγείας των οστών μας, όπου υψηλά επίπεδα οστεοκαλσίνης υποδηλώνουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. Αντίθετα, χαμηλή οστική πυκνότητα σημαίνει κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και καταγμάτων από πτώση, ιδιαίτερα στα άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Μπορεί να μας προστατεύσει από την κατάθλιψη. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, οι μεσογειακή διατροφή και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, φαίνεται να δρουν κατά της κατάθλιψης, ενώ τα βιομηχανικά τρόφιμα και λιπαρά επιβαρύνουν την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Οι ερευνητές ακόμα επεσήμαναν ότι η εμφάνιση κατάθλιψης και καρδιοαγγειακών νοσημάτων, μπορεί να πηγάζουν από παρόμοιες συνθήκες που έχουν να κάνουν με την διατροφή.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ελαιοκανθάλη, μια από τις πιο σημαντικές πολυφαινόλες του ελαιολάδου, έχει την δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer’s και την παρακμή των νοητικών λειτουργιών που έρχεται με την προχωρημένη ηλικία.

Αυτές είναι λοιπόν κάποιες από τις πιο σημαντικές, θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μια λίστα που συνεχώς μεγαλώνει καθώς οι έρευνες για την θετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία μας, δεν έχουν σε καμία περίπτωση τελειώσει. Τέλος, είναι ελπίζω αυτονόητο, ότι όταν μιλάμε για διατροφή και προστασία της υγείας, αναφερόμαστε πάντα σε τρόφιμα 100% βιολογικά, καλλιεργημένα χωρίς την χρήση χημικών σκευασμάτων. Στην αντίθετη περίπτωση, τα μειονεκτήματα για την υγεία μας μπορεί ναι είναι πολύ μεγαλύτερα από τα πλεονεκτήματα. Γι’αυτό συνεχίστε να στηρίζετε την βιολογική γεωργία και μην ξεχνάτε να τρώτε βιολογικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καθημερινά! Τώρα ξέρετε πολύ καλά γιατί.

 

This website is using cookies to achieve a better user experience for our visitors.