20/01/2018
Εσοδείας 2017 και ισχυρισμός υγείας! - Sarakina Estate

Εσοδείας 2017 και ισχυρισμός υγείας!

Λίγο καιρό μετά το τέλος των εργασιών συγκομιδής, και όσο το πολύτιμο λάδι μας “ξεκουράζεται” κ διαχωρίζεται από την μούργα σε ειδική ανοξείδωτη δεξαμενή, είναι μάλλον η πιο κατάλληλη στιγμή για έναν μικρό απολογισμό της φετινής σοδειάς κ μια σύντομη επεξήγηση των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών της.

Ασκώντας πάντα ήπιες και βιολογικές καλλιεργητικές πρακτικές καθόλη την διάρκεια του χρόνου, (ψεκασμός με βιολογικά μυκητοκτόνα σκευάσματα χαλκού για την προστασία των δέντρων, προσθήκη βιολογικής κοπριάς για τον εμπλουτισμό του χώματος κ.α), και πιστοί στο χρονοδιάγραμμα εργασιών μας, φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού σκασμένοι από την ζέστη, την λειψυδρία και τους ανηλεείς εμπρησμούς στα τελευταία δάση του νησιού.

Όπως πάντα, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το μάζεμα το νωρίτερο δυνατό, φέτος στα μέσα Οκτωβρίου, κ όσο οι ελιές μας ήταν ακόμα στο μεγαλύτερο μέρος τους πράσινες, δηλαδή άγουρες, γεγονός καθοριστικό για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ανωτέρας κατηγορίας. Η εικόνα ωστόσο που είχαν φέτος τα δέντρα μας, πριν κ κατά την διάρκεια της συγκομιδής, ήταν κάπως προβληματική: δέντρα διψασμένα, με λίγους κ μικρούς καρπούς το καθένα, που ωστόσο έσφυζαν υγείας, κυρίως χάρη στην απουσία νερού. Ευτυχώς, σε κάποια κρίσιμη στιγμή, έβρεξε και κατευχαριστηθήκαμε, μετά έριξε χαλάζι κ καταγχωθήκαμε, και τελικά με κάποια μικρά διαλείμματα πολυαναμενόμενων -αν και σύντομων- βροχοπτώσεων, φτάσαμε στο αίσιο τέλος της συγκομιδής, κ ταυτόχρονης ελαιοποίησης, των καρπών μας.

Συνολικά, η φετινή σοδειά είχε αυτό το κύριο χαρακτηριστικό: Την απουσία βροχής, για πολύ μεγάλο διάστημα, και της χαρακτηριστικής, για το νησί της Ζακύνθου, υπερβολικής υγρασίας. Και παρόλο που αυτό το φαινόμενο στρέσαρε τόσο τα δέντρα όσο και εμάς, οι λίγοι καρποί που συλλέξαμε ήταν πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας: Ιδιαιτέρως ξηρικοί, υγιέστατοι και  σχετικά άγουροι, συλλέχθηκαν με προσοχή και υπομονή από εμάς και τους συνεργάτες μας, μεταφέρθηκαν άμεσα σε ειδικά πάνινα σακιά και ελαιοποιήθηκαν σε πρότυπο πιστοποιημένο βιολογικό ελαιοτριβείο κοντά στο κτήμα μας.

Τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας φαίνονται τόσο στην γεύση κ τα αρώματα του ίδιου του ελαιόλαδου, όσο και στο πιστοποιητικό ανάλυσης* που λάβαμε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και που δείχνει ότι το λάδι μας ξεχωρίζει για τις “αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες” του!

Ξεχωρίζει, γιατί η τελική ποιότητα ενός ελαιόλαδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και η κλασική κατάταξη σε παρθένο και εξαιρετικό παρθένο, βάσει οξύτητας, δεν είναι αρκετή για να προσδιορίσει την θετική του επίδραση στην υγεία μας. Ευτυχώς όμως, το κατά πόσο ένα λάδι “μας κάνει καλό”, μπορεί πλέον να μετρηθεί και να αξιολογηθεί, μέσω ειδικής ανάλυσης όπως αυτή που επισυνάπτουμε στο τέλος, και βάσει της περιεκτικότητάς του σε δύο συγκεκριμένες και πολύ σημαντικές πολυφαινόλες, την Ελαιοκανθάλη και την Ελαιασίνη.

Η Ελαιοκανθάλη έχει  σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση (παρόμοια με την ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), αντικαρκινικές ιδιότητες, δράση προστατευτική κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ καθώς και κατά της γήρανσης του δέρματος, ενώ η Ελαιασίνη είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό του ελαιολάδου! Είναι επομένως αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός ελαιολάδου με υψηλά ποσοστά αυτών των ενώσεων, συμβάλλει στην προστασία και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, γι’ αυτό και  ασθενείς, μεταξύ άλλων, με καρδιαγγειακές παθήσεις, συνίσταται να το εντάξουν στην καθημερινή διατροφή τους.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τελική ποιότητα, και ειδικότερα την περιεκτικότητα του εκάστοτε λαδιού στις εν λόγω ουσίες, είναι πολυάριθμοι και κάποιοι λίγοι από αυτούς σταθεροί, όπως η θέση του ελαιώνα και η ποικιλία των ελαιόδεντρων. Η κορωνέικη, για παράδειγμα, στην οποία ανήκει και το 95% των ελιών μας, παρουσιάζει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις Ελαιοκανθάλης και Ελαιασίνης, από τις ποικιλίες που έχουν εξεταστεί.

Οι μεταβλητοί παράγοντες, από την άλλη, έχουν να κάνουν πρώτα απ’όλα με τον καιρό, τον κύριο ενορχηστρωτή της διατροφής μας κ όλων των πάντων, αλλά και με τις καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθεί ο/η κάθε παραγωγός. Καθοριστικής σημασίας, για το θέμα που συζητάμε, είναι ο χρόνος συγκομιδής. Η κοινή αντίληψη ότι το φρέσκο αγουρέλαιο υπερτερεί ποιοτικά κάθε άλλου ελαιόλαδου, είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη, μιας κ έχει διαπιστωθεί ότι η Ελαιοκανθάλη και η Ελαιασίνη υπάρχουν σε μεγαλύτερα ποσοστά στο άγουρο λάδι. Πέραν λοιπόν της ευεργετικής δράσης που έχει για τα δέντρα η πρώιμη συγκομιδή (τα απαλλάσσει από την περαιτέρω θρέψη των καρπών και τα αφήνει να ξεκουραστούν περισσότερο καιρό για την επόμενη χρονιά), είναι, ταυτόχρονα, και μια απόφαση κρίσιμη για την τελική ποιότητα του λαδιού και την θετική του επίδραση στην υγεία μας.

Είναι, τέλος, πολύ σημαντικό, να μάθουμε όλοι να αξιολογούμε ποιοτικά τα διαφορετικά ελαιόλαδα μέσω της γεύσης και των αρωμάτων τους. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει σαν καταναλωτές στις ήπιες γεύσεις που εξυπηρετούν το ευρύ κοινό, ωστόσο αυτές είναι διαμετρικά αντίθετες με τα χαρακτηριστικά ενός υψηλής ποιότητας προϊόντος: Τα ελαιόλαδα πλούσια σε Ελαιασίνη, έχουν αυτήν την χαρακτηριστική, πικρή γεύση του αγουρέλαιου, ενώ η παρουσία υψηλών επιπέδων Ελαιοκανθάλης, προσδίδει μια πικάντικη αίσθηση καψίματος στο πίσω μέρος του λαιμού. Δεν αρκεί λοιπόν να γνωρίζουμε πού, ποιός και πώς παράγει την τροφή μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ποιοτικά προϊόντα. Οφείλουμε ταυτόχρονα να επανεκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας στην αναζήτηση και απόλαυση πιο ευεργετικών και εξεζητημένων γεύσεων, όπως αυτές που θα συναντήσετε και στην δική μας ευχάριστη και στοχευμένη περίπτωση: Πικρό, πικάντικο στο τέλος, και φρουτώδες, με οξύτητα 0,28% και επίπεδα Ελαιοκανθάλης ανώτερα του μέσου όρου, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο του Κτήματος Σαρακίνα, σας περιμένει και φέτος να το απολαύσετε, αντλώντας πλέον διπλή ικανοποίηση: απογείωση των γεύσεων και ταυτόχρονη γνώση των πολλαπλών οφελών του για την υγεία σας!

Βουτήξτε ελεύθερα! Σας κάνει καλό!*

 

Πιστοποιητικό ανάλυσης ελαιολάδου 2017

Πιστοποιητικό έκθεσης δοκιμής 2017

 

This website is using cookies to achieve a better user experience for our visitors.