26/09/2017
Μερικά λόγια για την συγκομιδή - Sarakina Estate

Μερικά λόγια για την συγκομιδή

Μία από τις πιο σημαντικές εργασίες, σίγουρα όμως όχι η μόνη, σ’ έναν ελαιώνα είναι η συγκομιδή των καρπών. Εμείς στο Κτήμα Σαρακίνα ξεκινάμε πάντα την συγκομιδή το νωρίτερο δυνατό, κάτι που για την Ζάκυνθο σημαίνει περίπου αρχές με μέσα Οκτωβρίου, αφού πέραν της τελικής απόφασης που είναι του παραγωγού, ο χρόνος συγκομιδής καθορίζεται από την τοποθεσία και τις κλιματολογικές συνθήκες του ελαιώνα. Ξεκινώντας την συγκομιδή νωρίς, καταφέρνουμε να συλλέγουμε ελιές ως επί το πλείστον άγουρες γεγονός που με την σειρά του αναβαθμίζει την ποιότητα του ελαιολάδου μας, τόσο διαθρεπτικά όσο και οργανοληπτικά. Με άλλα λόγια, η -σε λογικά πλαίσια- πρώιμη συγκομιδή των ελιών, μας δίνει ελαιόλαδο πλούσιο σε αρώματα, γεύση και θρεπτικά στοιχεία.

Το να μαζεύει κανείς τις ελιές σχετικά πρώιμα, όταν από πράσινες μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα μοβ, κάνει καλό και στα ίδια τα δέντρα που απαλλαγμένα νωρίς από το βάρος να θρέφουν τους καρπούς τους, έχουν περισσότερο καιρό να ξεκουραστούν και να αρχίσουν αναζωογονημένα τις γενεσιουργές διαδικασίες για την επόμενη καρποφορία.

Επιπλέον, σαν βιολογικοί και ενσυνείδητοι καλλιεργητές θέλουμε να μαζεύουμε νωρίς τις ελιές προκειμένου να τις προστατεύσουμε και από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες και επιθέσεις επιβλαβών εντόμων. Σε αντίθεση με τους χημικούς καλλιεργητές που περιμένοντας τις ελιές να φουσκώσουν και να δώσουν λίγο παραπάνω λάδι, ψεκάζουν ξανά και ξανά με επικίνδυνα χημικά σκευάσματα την απειλούμενη παραγωγή τους, εμείς επιλέγουμε, μεταξύ άλλων ήπιων μέσων, να μειώσουμε την έκθεση των καρπών στους εκάστοτε κινδύνους, μαζεύοντάς τους σχετικά πρώιμα και να πάρουμε λιγότερη ποσότητα ελαιολάδου αλλά απείρως καλύτερης ποιότητας.

Η ίδια η διαδικασία της συγκομιδής φέρει και ειδικό εξοπλισμό. Απαραίτητα τα ελαιόπανα, τα ειδικά τεράστια δίχτυα/πανιά που απλώνονται κάτω από τα ελαιόδεντρα που πρόκειται να μαζευτούν. Από εκεί και πέρα, το στυλ αλλάζει με τους καιρούς και την τεχνολογία. Ένας από τους πιο σύγχρονους και φιλικούς για το δέντρο τρόπους συγκομιδής, είναι με την χρήση μηχανοκίνητου ελαιοραβδιστικού, μιας ειδικά σχεδιασμένης παλλόμενης χτένας που ταρακουνάει τα κλαδιά του δέντρου τόσο όσο να πέσει ο καρπός στα ελαιόπανα αλλά να μην χάσει το δέντρο πολύ φύλλωμα.

Εμείς την περίοδο της συγκομιδής που ο χρόνος τρέχει και βιαζόμαστε να μαζέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, συνεργαζόμαστε χρόνια με άλλους αγρότες για το μάζεμα. Οι συνεργάτες μας, ακολουθώντας κι αυτοί τις νέες συστάσεις, χρησιμοποιούν ελαιοραβδιστικά για τη συλλογή του καρπού και κάνουν ήπιες επεμβάσεις στο δέντρο. Ακολουθεί ο καθαρισμός του κτήματος από τα ξύλα και ο ψεκασμός των δέντρων με χαλκούχα βιολογικά μυκητοκτόνα σκευάσματα, δύο πολύ σημαντικές εργασίες που όλο τρέχουμε να προφτάσουμε, πάντα με τη βοήθεια του πιστού, μικρού τρακτέρ μας.

 Άλλος βασικός κανόνας που ακολουθούμε είναι η ταχύτατη δυνατή – και εντός 24ώρου- μεταφορά των καρπών στο ελαιοτριβείο. Η παράμετρος της γρήγορης μεταφοράς και ελαιοποίησης είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα του τελικού προϊόντος καθώς όσο κάθονται οι ελιές μέσα στα σακιά, ανεβαίνει η θερμοκρασία και αρχίζει η ζύμωση και η υποβάθμιση του καρπού. Γι’αυτό και τα σακιά που χρησιμοποιούμε είναι πάνινα, που επιτρέπουν στον καρπό να αερίζεται. Φέτος θα δοκιμάσουμε και κάποια ειδικά πλαστικά τελάρα που έχουμε προμηθευτεί, ειδικά σχεδιασμένα για την ασφαλή μεταφορά και τον αερισμό των καρπών.

Αφού λοιπόν οι ελιές μαζευτούν, με την πολύτιμη βοήθεια των εποχιακών συνεργατών μας, πάνε κατευθείαν σε επιλεγμένο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης που φέρει οπωσδήποτε και πιστοποίηση για βιολογικά προϊόντα. Κάπου εδώ δηλαδή τελειώνει -προς το παρόν- ο ρόλος του καλλιεργητή και αυτό το ποστ, και αναλαμβάνει το ελαιοτριβείο και η εξαιρετικά σημαντική διαδικασία της ελαιοποίησης.  Το “ψυχρής έκθλιψης” και άλλα πολλά γύρω από την σημασία του ελαιοτριβείου, θα τα αναλύσουμε προσεχώς.

Συμπερασματικά, όσον αφορά στην συγκομιδή, είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνουμε κάθε φορά υπόψη και πολλές οι αλλαγές προγράμματος από τον κύριο ενορχηστρωτή της αγροτικής και όχι μόνο ζωής: τον καιρό. Υπό κανονικές συνθήκες που τελευταία όλο και σπανίζουν, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και γενικότερα όλους τους χειμερινούς μήνες, η Ζάκυνθος έχει ισχυρές βροχοπτώσεις και δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο η αναμονή ως και 3 μέρες μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα, να στεγνώσουν τα δέντρα και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με την συγκομιδή. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε παλιότερα. Τελευταία βρέχει όλο και λιγότερο και ας ελπίσουμε να αποδειχθούν λάθος  οι επιστήμονες/κασσάνδρες που θέλουν την ευρύτερη περιοχή να πλήττεται από ξηρασίες και άλλα ακραία φαινόμενα εξαιτίας της δραματικής ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πλέον και εμείς.  Ελπίζουμε τώρα και πάντα για λίγη βροχή και ειδικότερα στην Ζάκυνθο, το νησί που και φέτος κατέχει δυστυχώς τα πρωτεία στους εμπρησμούς, τις καμένες δασικές εκτάσεις και τις αφίξεις τουριστών. Βροχή και αναδάσωση, μεταξύ πολλών άλλων.

 

This website is using cookies to achieve a better user experience for our visitors.